Kaza sonucunda hasar gören araç eğer yetkili serviste onarılmamışsa, onarımda kullanılan parçalar orijinal parça olmayıp çıkma parça ya da yan sanayi (orijinal olmayan) parçalar olabilmektedir. Bu durumda orijinal parça ile orijinal olmayan parça arasındaki fiyat farkı sigorta şirketinden talep edilebilmektedir.
Kaza sonucunda hasar gören araç kusurlu değilse (ya da %50 kusur varsa), hasarı karşı aracın trafik sigortası tarafından onarılır. Kaza sonrasında Sigorta Şirketinin atadığı eksper aracı inceleyip bir ekspertiz raporu düzenler. Bu ekspertiz raporunda hasarın onarımında kullanılacak parçaların fiyatları ile işçilik ücreti belirlenir ve Sigorta Şirketi ekspertiz raporunda belirlenen miktarı araç sahibine öder.
Hasara ilişkin ekspertiz raporu düzenlenirken Sigorta Şirketinin eksperi onarımda kullanılacak parçaların çoğunlukla orijinal parça fiyatlarını yazmaz ya da değişmesi gereken parçaları onarım olarak yazabilir. Yine aynı şekilde işçilik için belirlenen ücret de yeterli olmayabilir.
Bu durumda orijinal parça ile yan sanayi paraca arasındaki fiyat farkı ile eksik belirlenen işçilik ücreti sigorta şirketinden talep edilir. Sigorta Şirketi bu farkı kendisine başvurulmasından itibaren 15 gün içerisinde ödemez ise ya da talebe cevap vermezse Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulur.
HASAR FARKI TAZMİNATININ ŞARTLARI NELERDİR?
• Kaza olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde talepte bulunulmalıdır. Kaza yaralanmalı kaza ise bu süre 8 yıl, ölümlü kaza ise 15 yıldır.
• Kazada kusur karşı tarafta olmalıdır. ( Karşı taraf en az % 50 kusurlu olmalıdır.)
• Araç yetkili serviste onarılmamış olmalıdır.
Merhaba,
Bilgi edinme ve diğer talepleriniz için Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.