Bir trafik kazası sonrasında, kaza sadece maddi hasar ile sonuçlanmışsa, kazaya karışan taraflar, kazanın oluş şekli ve nedenleri üzerinde anlaşabiliyorlarsa, Kaza Tespit Tutanağı düzenleyerek imzalarlar ve olay yerinden ayrılırlar. Taraflardan birinin imzalamadığı Kaza Tespit Tutanağı geçerli değildir. Taraflar anlaşamamışsa, kaza sonucunda yaralanan ya da ölen olmuşsa, kazaya karışan araçlardan biri kamu kurumuna ait araçsa ya da kaza neticesinde kamuya ait bir eşya zarar görmüşse trafik polisi çağrılır ve onun düzenleyeceği Kaza Tespit Tutanağı geçerli olur.
Kaza Tespit Tutanağı sigorta şirketine ulaştıktan sonra sigorta şirketleri ellerindeki bilgi ve belgelere dayanarak bir kusur oranı tespit eder. Bu oran, kazaya karışan her araç için yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 şeklindedir.
Ancak sigortalı kişiler açıklanan bu kusur oranlarına itiraz edebilirler. Bunun için yeni belge ve bilgilerle iki gün içinde kendi sigorta şirketlerine itiraz etmeleri gerekmektedir.
Eğer bu iki günlük süre geçirilmişse ya da itiraz edilmiş ancak sigorta şirketi itirazı kabul etmemişse itiraz artık sigorta şirketine değil Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılmalıdır. Bu durumda Sigorta Hukuku Danışmanlık Ofisi olarak uzman kadromuzla yapacağımız danışmanlık sonucunda yanlış belirlenen kusur durumunun düzletilerek hem hasar bedelinizin hem aracınızın değer kaybının tarafınıza ödenmesini sağlıyoruz.
Kaza olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde talepte bulunulmalıdır. Kaza yaralanmalı kaza ise bu süre 8 yıl, ölümlü kaza ise 15 yıldır.
Kusur durumuna itiraz edebilmek için Kaza Tespit Tutanağı kazaya karışan taraflarca ya da polis veya jandarma tarafından tutulmasının bir önemi yoktur. Her iki durumda da kusur oranına itiraz edilebilir.
Merhaba,
Bilgi edinme ve diğer talepleriniz için Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.